Hoogrendement houtkachel
De houtkachels van Bergkachel combineren een schone, optimale verbranding met warmte accumulatie. Een optimale verbranding betekent een zo volledig mogelijke verbranding, waardoor de kachel een schone rookgasuitstoot heeft van hoofdzakelijk C02 en waterdamp.
De grote hoeveelheid warmte welke deze verbranding oplevert wordt niet direkt uitgestraald, maar de warmte wordt geleidelijk afgegeven.
De Bergkachel is fraai vormgegeven en gemaakt van vuurvast beton. De bijzonder ogende zwaluwstaart-verbinding van de mantelstenen zorgen voor het karakteristieke uiterlijk van de kachel.
Kenmerkend voor deze houtkachels is dat ze zijn gemaakt van materiaal met accumulerende eigenschappen als speksteen, vuurvast beton of leem en één of meerdere tegenstroomkanalen. Vandaar dat de kachel ook meerdere namen kent.
Een veel gebruikte term in Nederland voor het type houtkachels als onze Bergkachel, is Finoven. De beste nederlandse term is echter hoogrendement accumulerende kachel. Dat omschrijft exact wat het is.
In de Bergkachel onderscheiden we de vuurkamer, de venturie, de expansieruimte en het tegenstroomkanaal.
Direct boven de vuurkamer bevindt zich de venturie of keel, waar de gassen in versnelling door omhoog schieten. Hierdoor ontstaat een werveling van gassen in de expansieruimte waarbij de houtgassen en zuurstof zich goed mengen en tot ontbranding komen. Er vindt een vollediger verbranding plaats waardoor extra energie vrijkomt en schadelijke uitstoot tot een minimum wordt beperkt.
De rookgassen worden vervolgens middels een tegenstroomkanaal aan de achterzijde en/of zijkant van de kachel, tegen hun natuurlijke stijgbeweging in, van boven naar beneden geleid. Hierdoor blijven de heetste gassen altijd boven in de kachel en geven zij het overgrote deel van hun warmte af aan de kachel.
Steen, in dit geval vuurvast beton, kan door de accumulerende werking veel warmte voor langere tijd opslaan. Mede door haar grote massa is de Bergkachel in staat om het grootste gedeelte van de warmte die gedurende het stoken ontstaat te op te nemen. Deze warmte wordt vervolgens geleidelijk aan uitgestraald.